Nemzetközi Fehérbotnap a Vakbarát Alapítvány rendezésében

Posted by on 2019. október 8.

A fehérbot nemzetközi világnapja alkalmából szeretettel meghívjuk a Zuglói lakosságot, 2019. október 15-én 17:00-20:00 között a Budapest xiv. Zuglói Civilház színháztermébe! A fehérbot nemzetközi világnapja alkalmából, Szakmai előadásokkal,zenével, prózával, érzékenyítő interaktív játékokkal egybekötött programmal szeretnénk megemlékezni a fehérbot eszmei feltalálójáról. A fehérbot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze, Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d Herbemont grófnőtől származik. Ezt az alkalmat szeretnénk megragadni arra, hogy a társadalom részéről fennálló, az ismeretlenségből adódó, a vakokkal szemben tanúsított tartózkodó magatartást programunk segítségével feloldjuk. Elsősorban a Zuglói lakosság figyelmét szeretnénk felhívni a fehérbottal közlekedő emberekre, rendezvényünk segítségével bevezetni őket egy olyan világba, ahol megismerkedhetnek azokkal az eszközökkel, élethelyzetekkel, mely által hatékonyabban tudják segíteni és megérteni a látássérültek társadalomba való beilleszkedésének nehézségét. Budapest viszonylatában, talán országosan is, Zuglóban él, vagy dolgozik a legtöbb látásában akadályozott személy, hiszen itt működik a legtöbb látássérülteket foglalkoztató nonprofit szervezet, és a látássérülteket tömörítő iskola, intézet. Ünnepi megemlékezéssel nyitjuk meg a rendezvényt, melyen a Vakbarát Alapítvány elnöke ünnepi beszédet mond, ezt szociológiai és egyéb szakmai előadások követik. A feladat komplex, így a rendezvényt is több oldalról közelítjük meg. Kevesen tudják, hogy mennyi tehetség van a látássérültek között is, mert akadályoztatásuk folytán nekik nehezebb kibontakozni. Rendezvényünk alkalmával meghívunk néhány zenében, vagy irodalomban már sikerrel szerepelt látássérültet. Kettős célt szolgálunk ezzel a feladattal, mert nyilvánosságot kap olyan előadó, aki nehezebben jut fellépéshez, és ezzel egy időben az ép társadalom osztozhat egy ritkán hozzá férhető művészi élményben. Kulturális programunkkal példaként szeretnénk szolgálni, hogy, anyagi segítség mellett, kellő szakértelemmel, hasznos szakmai összekötő munkát tudunk végezni. A komplexitás másik oldala az érzékenyítés. Reményeink szerint különböző korosztály vesz majd részt tervezett rendezvényünkön, így játékos feladatokkal kipróbálhatnak különböző élethelyzeteket, és így saját élményeiken keresztül megtapasztalhatják azokat a nehézségeket, melyekkel minden nap szembesül egy látássérült. Nem titkoljuk azt a reményünket, hogy a játék oldott légkörében kellő empátiával, odafordulással interaktív szituációk jönnek létre, amelyben addig ki nem mondott kérdésekre módunk lesz válaszolni, ezzel az ép és fogyatékkal élők különben egymástól elszigetelt világában közösen tudunk szocializálódni. Alapvető feltétele egy egészséges társadalomnak, az elfogadó, nyitott és toleráns társadalmi attitűd a fogyatékkal élőkkel szemben. Ezt a célt tartjuk szem előtt, és ezért igyekszünk minél több élményt és információt adni magunkról, ezzel mintegy kezdeményezve egy egészséges irányba vezető interakciót. A Programot 2019 október 15-én 17-20 óra között kívánjuk megtartani, a Budapest xiv. Csertő park 12 szám alatt található Zuglói Civilház szinháztermében. Kérem Legyen Ön is a vendégünk! Farkas Péter – Vakbarát Alapítvány elnök.